Proje Özeti |
Global Sustainable Tourism Council (GSTC), uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin sürdürülebilirlik standartlarını belirleyen bir kuruluştur. GSTC’nin hedefi turizmin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini minimuma indirerek turizmin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Turizm endüstrisinin en önemli parçası otellerdir. Oteller misafirlere konaklama hizmeti sağlamanın yanı sıra restoranlar, eğlence seçenekleri, toplantı olanakları ve çeşitli hizmetler sunmaktadır. Otellerin çevresel sürdürülebilirliğe doğrudan etkisi vardır ve karbon ayak izini azaltılmalıdırlar. Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın birim karbondioksit cinsinden ölçülmesidir. Ayrıca karbondioksitin doğrudan atmosfere salınması küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada otellerin çevresel etkilerini değerlendirmek için karbon ayak izinin hesaplanması amaçlanmıştır. Karbon ayak izini ölçmek için gereken veriler su kullanımı, enerji tüketimi, atık üretimi, yakıt tüketimi, inşaat, bakım malzemeleri ve taşıma malzemeleridir. Bu verilerin analizinde sürdürülebilirlik performansını ve çevresel etkileri değerlendirebilmek için Life Cycle Assessment for Environmental Prioritization (LEAP) yazılımı kullanılmıştır. Bu yazılımdan karbon ayak izi sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Business as Usual (BAU) ve Mitigation (MIT) olarak iki farklı senaryoda karşılaştırılma yapılmıştır. Geliştirilen model, sürdürülebilir turizm ve çevre yönetimine önemli bir katkı sağlamaktadır. |