Proje Özeti |
İşitme kaybı yetişkinlerde global düzeyde önemli bir prevelansa sahiptir. Yapılan çalışmalarda işitme kaybının dünya çapında engelliliğin dördüncü önde gelen nedeni olduğu bulunmuştur. Yetişkin işitme kaybının birincil etkisi, aile ve arkadaşlarla ilişkileri olumsuz etkileyebilecek ve işyerinde zorluklar yaratabilecek iletişim bozukluğudur. İşitme kaybı, gürültüye maruz kalma, kardiyovasküler hastalık, egzersiz ve diyabet gibi çeşitli değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilidir. Sigara ve alkol tüketimi ise işitme kaybının başlangıcının daha genç yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olan ve/veya şiddetini artıran ek riskleri temsil eder.
Literatürde yapılan çalışmalarda, işitme kaybı ve sigara içme arasında bir ilişki olduğu bildirilmektedir. Yapılan meta-analizlerde, sigara içme ve işitme arasında orta derecede veya yüksek oranda bir ilişki olduğu sonucuna varılmaktadır.
Yapılan çalışmalarda aşırı alkol tüketimi ise, alkol tüketmeyenlere göre işitme kaybı riskinde artış ile ilişkilidir. Yüksek düzeyde alkol tüketimi, orta düzeyde alkol tüketimine kıyasla daha yüksek işitme kaybı riski ortaya çıkarmaktadır.
Yapılacak olan bu çalışmada literatür taraması ışığında alkol ve sigara tüketiminin iç kulak ve santral sistem üzerine etkisi incelenecektir. Literatür taramasında sigara ve alkol tüketiminin ayrı ayrı iç kulak üzerinde etkisi incelenmiş olsa da iki etkenin birlikte incelendiği çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu anlamda çalışma ile uzun süreli alkol, sigara ve her ikisinin beraber kullanımının iç kulakta ve beyin sapındaki santral işitsel yollarda oluşturabileceği düşünülen tahribatın ortaya çıkarılması amaçlanmakta ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. |