Proje No KÜN.2019-BAGP-001
Projenin Adı Akademik Personelde Swiss Ball Kullanımının Bel Bölgesine ve Yaşam Kalitesine Etkisi
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Osman Özsoy
Araştırmacılar Öğr. Gör. Kadirhan Doğan, Öğr. Gör. Deniz Tuğyan Ayhan, Öğr. Gör. Dilek Hande Ercan
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Proje Özeti

Akademik personeller gün içerisinde ders anlatma amaçlı ayakta dururken ofis ve bilgisayar kullanımı nedeniyle de oturarak çalışmaktadır. Akademik personeller arasında ortalama bilgisayar kullanımı süresi 3,23 saattir. Özellikle ofis sandalyesi ve masasının ergonomik kullanımı son zamanlarda kas-iskelet sistemi sağlığının sürdürülebilirliği açısından önem kazanmaktadır. Ergonomik olmayan oturma pozisyonları, kişiye uygun özellikte seçilmeyen sandalye ve masalar, hatalı klavye ve mouse kullanımı gibi durumların üst taraf eklemlerine aşırı yük bindirmesi nedeniyle kötü oturma ve postür bozuklukları meydana gelmektedir. Sağlıklı yaşamın teşvik edilmesi amacıyla kişisel antrenörler arasında kullanımı yaygın olan swiss ball, fizyoterapistler tarafından hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ofislerde swiss ball kullanımı yaygınlaşmaktadır. Swiss ball’un core stabilizasyonu arttırabileceği, güç, dayanıklılık, esneklik ve dengeyi geliştirebileceği çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Çalışmamızın evrenini günde en az 4 saat oturan Kapadokya Üniversitesi Akademisyenleri oluşturacaktır. Katılım kriterleri tanısı konmuş herhangi bir omurga hastalığına sahip olmamak, düzenli olarak (haftada 3 gün, günde 1 saat) spor yapmamak, çalışma süresi öncesi düzenli (günde en az 1 saat) swiss ball kullanmamak ve çalışmaya gönüllü olarak katılımı kabul etmektir. Müdahale ve kontrol gruplarından oluşan katılımcılardan günde 1 saat boyunca swiss ball kullanmaları istenecektir. Müdahale grubuna swiss ball ve kullanımı ile ilgili eğitim verilecek, diğer gruba eğitim verilmeyecektir. Günlük bir saatlik kullanımın, katılımcının günlük hayatını etkilemeyecek ve günlük yaşamının bir parçası olacak şekilde planlanması istenecektir.

Araştırma verileri tanımlayıcı kişisel bilgi toplam formu, Visual Analog Skalası (VAS), Oswestry Disability Index (ODI) ve Short Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılacaktır.

Bu çalışma Kapadokya Üniversitesi Akademik Personelinin çalışma ortamında swiss ball kullanımının bel bölgesine ve yaşam kalitesi üzerine olan etkisini incelemek ve swiss ball’un alternatif bir oturma aracı olarak yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır.