Bakliyat Unlarının ve Aquafabanın Glutensiz ve Vegan Kek Üretiminde Kullanımının İncelenmesi

Proje No KÜN.2024-BAGP-010
Projenin Adı Bakliyat Unlarının ve Aquafabanın Glutensiz ve Vegan Kek Üretiminde Kullanımının İncelenmesi
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer
Araştırmacılar

Doç. Dr. Cem Okan Özer

Öğr. Gör. Elif Kütahneci

Arş. Gör. Burcu Sarı Gençağ

Proje Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Süresi (Ay) 15 Ay
Proje Özeti

Son yıllarda tüketicilerin gerek beslenme tercihlerindeki farklılaşmalar gerekse çevresel nedenlerden dolayı glutensiz ve vegan ürünlere olan eğilimler artmaktadır. Ayrıca gıda üretim ve tüketiminde de çevreye duyarlı yaklaşımlar üzerine yoğunlaşılarak sürdürülebilir sistemlerin geliştirilmesi ön plana çıkmaktadır. Hayvansal kaynakların karbon ve su ayak izi gibi çevresel etkilerinin yüksek olması bu ürünlerin üretimi ve tüketiminin azaltılmasını veya ikame edilmesini gerektirmektedir. Önerilen bu proje kapsamında insanlar tarafından sıkça ve sevilerek tüketilen keklerin üretiminde hayvansal ürünler yerine kullanılabilecek alternatif yaklaşımlar denenecektir. Ayrıca gluten hassasiyeti, yumurta alerjisi veya vegan beslenme tercihi olan bireyler için gluten ve yumurta içermeyen formülasyonların geliştirilmesi projenin bir diğer hedefidir. Bakliyat sularından elde edilen ve önemli seviyede köpürme ve kabarma yeteneğine sahip olan aquafabanın kek üretiminde önemli bir alternatif olabileceği düşünülmektedir. Proje kapsamında farklı bakliyatlardan elde edilen unlar ve aquafabaların kek üretiminde buğday unu ve yumurtaya ikamesi olma potansiyelleri araştırılacaktır. Bu sayede hem özel gıda tercihleri olan bireylere alternatif bir ürün sunulması hem de önemli besin içeriğine sahip olmasına karşın genellikle bir atık olarak ortaya çıkan haşlanmış bakliyat suları için bir değerlendirme imkânı sunulacaktır. Sonuç olarak, besin tercihlerini ön plana alarak; gıda kaybı ve israfını azaltan bir uygulama geliştirilmesi ile çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanacaktır.


Diğer Projeler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız