Yöresel Yemek Prezentasyonun Bir Devlet Üniversitesinde Aşçılık Programı Okuyan Z Kuşağı Gençler Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi

Proje No KÜN.2022-TEZ-001 
Projenin Adı Yöresel Yemek Prezentasyonun Bir Devlet Üniversitesinde Aşçılık Programı Okuyan Z Kuşağı Gençler Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi 
Proje Yürütücüsü Dr.Öğr.Üyesi Ezgi Demir Özer
Araştırmacılar

Uğur Eren Taşkesen

Projenin Türü  Lisansüstü Tez Projesi (TEZ)
Ait Olduğu Birim Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü 
Süresi (Ay) 8 Ay
Proje Özeti Sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkan dışarda beslenme ihtiyacı yiyecek ve içecek işletmelerinin  ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu işletmeler rekabete açık olmalı ve sektör de ki rakiplerine göre hizmet kalitesi anlamında olumlu yönde farklı olmak zorundadırlar. Mevcut durumda restoranlar,oteller, cafeler bulundukları konumlarına göre mekân tasarımı, ambiyans, aydınlatma, dekor, masa düzeni gibi farklı uygulamalara gidebilseler de yiyecek içecek işletmelerinde ilk ve en önemli olgu menü çeşitliliği veya zenginliğidir. Deniz ürünleri, yöresel yemekler, alakart yemekler, etnik yemekler ve dünyaca ünlü mutfaklara ait yemekler ilk akla gelen örneklerdir. Bu yemekleri sunan işletmelerin ortak noktası, servis şekilleri farklı olsa bile sonuç olarak ortaya konan her yemeğin bir tabakta veya bir zeminde sunulmasıdır. Doğru teknikler kullanılarak ve etkili sunulmuş bir yemek tabağı, tüketicilerin beğenisini kazanacaktır. Gastronomi için yenilebilir sanat benzetmesi oldukça yaygın bir söylemdir. Uygulama alanını olarak, yenilebilir ham maddelere verilen şekiller, yiyecek ürünlerinin dizaynı ve yemeğin sunulduğu tabak prezentasyonu aşamalarında gelişmeler yaşanmaktadır. Yöresel mutfak kültürü, onu oluşturan yöresel ürünlerin ve yemeklerin yerel özellikler barındırdığını ve belli bir bölgeye ait olduğunu vurgulamaktadır. Mutfak kültürünün ana öznesi olan yöresel yemekler, kullanılan malzemeler, pişirme teknikleri, saklama koşulları, kullanılan mutfak araç gereçleri, sofra adabı ve yemeklerin sunum şekilleri gibi birçok bileşenden oluşmaktadır. Tüketicilerin tercihini sunulan yemeğin lezzeti, kullanılan malzemenin kalitesi, tazeliği, sağlıklı oluşu her ne kadar etkili olsa da tabakta sunum ve görselliği ön plana çıkarmak işletmelere tercih edilmeleri açısından avantaj sağlamaktadır. Mideden önce göze hitap eden tabağın tasarımı, özgünlüğü ve eşsiz bir yemek deneyimi yaşatması açısından oldukça önemlidir. Tasarım ilkeleri dikkate alınarak tabak sunumu yapılan bir yemek konukların memnuniyetini artıracağı gibi etkileyici ve akılda kalıcı olacaktır. Bu çalışmada gastronominin sanat dalları ve tasarım ile olan ilişkisinin ortaya çıkarılarak yemekte estetik arayışına ve ihtiyacına uygun biçimde tabak tasarım elemanları ve ilkeleri tanımlanmıştır.Yöresel yemeklerin farklı tabak prezentasyonlarının aşçılık programında okuyan Z Kuşağı gençler üzerindeki etkisinin belirlenmesi bu projenin amacını oluşturmaktadır.

 


Diğer Projeler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız