Yöresel Bir Ürün Olan Avanos Kalaba Yoğurdunun Cheesecake ve Tiramisu Tatlılarında Kullanım Olanaklarının Araştırılması

Proje No KÜN.2019-BAGP-006
Projenin Adı Yöresel Bir Ürün Kalaba Yoğurdunun Cheesecake ve Tiramisu Tatlılarında Kullanım Olanaklarının Araştırılması
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer
Araştırmacılar Arş. Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Melih İçigen
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Yöresel gıdaların gastronomi bilimi içerisindeki önemi tüm dünyada artmaktadır. Doğa ve tarihin en güzel biçimde bütünleştiği yer olan Kapadokya bölgesinde çeşitli yöresel süt ürünleri üretilmektedir. Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde Kalaba kasabasında küçük mandıralarda ve evlerde üretilen yüz yoğurdu, makine ağzı ya da Kalaba yoğurdu genelde kahvaltılık olarak tüketimi tercih edilen, yöreye özgü nitelikte kalmış bir süt ürünüdür. Bu süt ürünün üretim aşamalarının ve fiziko-kimyasal özelliklerinin araştırılması, bilimsel olarak yemek tariflerine uygulanabilmesinin ürünün gastronomi açısından değerini arttıracağı düşünülmektedir. İtalya mutfağının en bilinen tatlılarından biri olan Tiramisu, orijinal reçetesinde mascarpone peyniriyle ve alternatif reçetelerde ise labne peyniri ile hazırlanan bir tatlı çeşididir. Cheesecake ise genellikle labne peyniri veya mascorpone peyniri ile yapılan bir tatlı çeşididir. Bu çalışmada da Kalaba yoğurdunun Dünya mutfağında kabul görmüş Cheesecake ve Tiramisu tatlılarının reçetelerinde ikame olarak kullanım olanaklarının araştırılması ve ürün niteliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece çalışma sonucunda yöresel bir ürünün evrenselleşmesi ve ticari olarak değerinin artması sağlanmış olacaktır.