Türkiye ve Dünyada Düşünce Kuruluşları

Projenin Adı Türkiye ve Dünyada Düşünce Kuruluşları
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Halil Burak Sakal
Proje Araştırmacıları Arş. Gör. Medine Derya Canpolat
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Düşünce kuruluşları (think-tank’ler) tüm dünyada, özellikle de gelişmiş ülkelerde iç ve dış politika stratejilerinin oluşturulması sürecine önemli katkılarda bulunmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de hızla gelişen ve sayıları artan düşünce kuruluşlarının faaliyetlerinin kalitesinin ve çeşitliliğinin artması, araştırma ve analiz kapasitelerinin geliştirilmesi, siyaset kurumu başta olmak üzere tüm toplumun yararına olmakla birlikte, siyaset yapımı surecine toplumun katılımını artırabilecek unsurların başında gelmektedir. Türkiye’de üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı ve bağımsız olarak faaliyet gösteren düşünce kuruluşlarının sayısındaki artışla paralel olacak şekilde, düşünce kuruluşlarının siyaset ve strateji oluşturma süreçlerine azami ölçüde katkı sağlaması önemlidir. Bu çerçevede, düşünce kuruluşlarının faaliyetlerinin ve ürettikleri araştırma ve analiz ürünlerinin bağımsız ve objektif bir şekilde izlenerek bu faaliyet ve ürünlerin şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşılması, söz konusu kapasite artırımı konusunda düşünce kuruluşlarına olumlu etki yapacaktır. Bu proje ile Türkiye’den başlamak üzere tüm dünyadaki stratejik araştırma merkezlerinin içinde yer aldığı bir veri tabanı oluşturulacak, bu veri tabanı düzenli aralıklarla güncellenecek, düşünce kuruluşlarının faaliyetleri ve çıktıları izlenerek oluşturulacak kriterler çerçevesinde değerlendirilecek ve ulaşılan sonuçlar hazırlanan bir internet sitesi aracılığı ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.