Proje No KÜN.2022-BAGP-029
Projenin Adı Sırt Ağrısı Olan Bireylerde Torakal Mobilizasyon Egzersizleri ile Klasik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tekniklerinin Fonksiyonellik ve Ağrı Üzerinde Etkisinin Karşılaştırılması
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Kadirhan Doğan
Araştırmacılar Arş. Gör. Mahmut Sevim, Öğr. Gör. Merve Koku, Öğr. Gör. Deniz Tuğyan Ayhan
Projenin Türü Ar-Ge Projesi
Ait Olduğu Birim FTSM
Süresi (Ay) 12 Ay
Proje Özeti Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları tüm yaş gruplarını ve cinsiyetleri etkileyen, engelliliğe neden olabilen ve güç kaybı yaratan önemli halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 14 ülkede birinci basamak sağlık merkezlerinde yaptığı bir araştırmada, ağrının en sık sırt, baş ve eklemlerde olduğu bildirilmiştir. Uzun çalışma saatleri boyunca sabit pozisyonlarda bulunmak zorunda kalan kişiler, bu statik pozisyonlar nedeni ile ağrı yaşamakta ve yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Statik postürler, kasların gerilmesine ve gevşeyememesine neden olmakta, o bölgede kan dolaşımının azalmasına ve metabolik atıkların birikmesine neden olmaktadır. Bu projenin amacı sırt ağrısı olan bireylerde klasik fizyoterapi ve rehabilitasyon (FTR) teknikleri ile torakal mobilizasyon egzersizlerinin fonksiyonellik ve ağrı üzerine etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Klasik FTR teknikleri ağrılı durumlarda sıklıkla kullanılan geleneksel yöntemlerden birisidir. Mobilizasyon egzersizleri ise manuel tedavi kapsamında kullanılan güncel tekniklerdendir.

Diğer Projeler Tümü