Nevşehir Testi Kebabı Coğrafi İşaret Başvuru Süreci

Projenin Adı Nevşehir Testi Kebabı Coğrafi İşaret Başvuru Süreci
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer
Araştırmacılar Arş. Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Dorukan Boyacı
Projenin Türü Öncelikli Alan Araştırma Projesi (ÖNAP)
Ait Olduğu Birim Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını ve ürünün ilgili karakteristik özellikleri ile coğrafi alan veya bölge arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret sayesinde belirli bir yörede üretilen ürünlerin doğallığı ve kalitesinin sürdürülebilirliği koruma altına alınmaktadır. Ayrıca Coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan ürünler, ekonomik faaliyetlerin gelişmesini destekleyerek bölgesel kalkınmaya ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Kapadokya Bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yemek kültürü de merak uyandırmaktadır. Çanak-çömlek imalatıyla bilinen Avanos ilçesinde yiyecek içecek işletmelerinde yapılan geleneksel testi kebabı Kapadokya’ya gelen yerli ve yabancı turistler tarafından özellikle tercih edilmektedir. Kapadokya bölgesindeki çanak-çömlek kültürünü yansıtmak ve turistlerin ilgisini çekebilmek için Nevşehir testi kebabının sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda testi kebabının coğrafi işaret alması bir gastronomi mirası olarak değerini kaybetmeden korunmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada Nevşehir testi kebabı standart reçetesinin geliştirilmesi için ürünün yapılışı sırasında gözlem ve görüşmelere yer verilip, kayıtlar tutularak, gerektiğinde anketler yapılarak ürün için coğrafi işaret başvurusu yapılacaktır.