Maraş Sumak Ekşi Akıtının Kahramanmaraş Yöresel Mutfağında Kullanımı ve Yeni Kullanım Alanı Üzerine Deneysel Araştırma

Proje No KÜN.2022-TEZ-002 
Projenin Adı Maraş Sumak Ekşi Akıtının Kahramanmaraş Yöresel Mutfağında Kullanımı ve Yeni Kullanım Alanı Üzerine Deneysel Araştırma
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Mine Erdem Büyükkiraz 
Araştırmacılar Ali Aldıoğlu
Projenin Türü Lisansüstü Tez Projesi (TEZ)
Ait Olduğu Birim Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü 
Süresi (Ay) 12 Ay 
Proje Özeti Türk mutfağı, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklar olarak iki şekilde gelişmiştir. Geleneksel Türk mutfağı Selçuklu ve Osmanlı başkentleri mutfak kültürleri, nüfusu kalabalık şehirlerde gelişen mutfak kültürü ve saray mutfak kültürü olarak bilinmektedir. Yöresel mutfaklar ise bölgelere özgü hatta şehirlerin kendi kültürlerine özgü gelişen mutfak kültürleridir. Baharat kullanımı Türk mutfağında bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Ülkenin batısında baharat çok fazla kullanılmazken batıdan doğuya doğru ilerledikçe baharat kullanımı artmaktadır. Sumak bitkisi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sumak batıda yemeklerde baharat şeklinde kullanılırken bu bölgelerde ise sumak meyvesi suyun içerisinde bekletilerek elde edilen sıvı tüketilmektedir. Kahramanmaraş ilinde ise suyun içerisinde bekletilen sumak ekşisi güneşte şurup kıvamına gelene kadar bekletilerek akıt haline dönüşür. Sumak ekşi akıtı Kahramanmaraş mutfağında çorbalarda, dolmalarda, etli ve sebzeli yemeklerde, turşularda, bulgurlu köfte yemeklerinde ve salatalarda lezzet vermesi amacıyla ilave edilmektedir. Coğrafi işaretli sumak ekşi akıtının Kahramanmaraş mutfağında kullanımı hakkında bilinirliği, sumak ekşi akıtı ve sumak ekşili yemeklerin kayıt altına alınmasını sağlayarak Türk mutfağına ve literature katkı sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca sumak ekşisinin farklı yemek grubunda kullanım potansiyelini ölçmek için dondurma ve sorbe yapımı amaçlanmaktadır.

Diğer Projeler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız