Proje No -
Projenin Adı Farklı Dezenfektanlarla Yapılan Gerçek Zamanlı Dezenfeksiyon İşlemlerinin Protez Kaide Materyalinin Fiziksel Özelliklerine ve Mikrobial Adezyona Etkisinin Karşılaştırılması
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Pişkin
Araştırmacılar

Prof. Dr. Funda Kont Çobankara

Dr. Öğr. Üyesi Hilal Erdoğan

Dr. Öğr. Üyesi Pelin Özmen

Dr. Öğ. Üy Alper Uyar

Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Diş Hekimliği Fakültesi

Hareketli protezlerin yapımında kullanılan en temel malzeme, protezin tüm unsurlarını bir arada tutan protez kaide materyalleridir. En çok kullanılan protez kaide materyali, polimetil metakrilattır.
Oral kavitenin mikrobiyal florası, birbirinden farklı pek çok mikroorganizmalar tarafından oluşmakta ve oral kavitenin sağlığı hassas bir denge ile korunmaktadır. Yetersiz oral hijyen varlığında protez kaide materyali, mikrobiyal adezyon için uygun hale geldiğinden protezlerin rutin oral hijyen uygulamalarıyla temizlenmesi ile birlikte haftanın belli günlerinde, uyku süresince, bir dezenfektan içinde bekletilmeleri önerilmektedir (2).
Günümüzde, protezlerin in-vitro dezenfeksiyonunda, nötral sabun, sodyumhipoklorit, sodyumperborat, povidon-iyot, klorhekzidinglukonat ve glutaraldehit gibi çok sayıda kimyasal kullanılabilmektedir.
Farklı kimyasalların, protez kaide materyalinin yüzey pürüzlülüğü, temas açısı, bükülme direnci, molekül ağırlığı ve rengi gibi fiziksel özelliklerine etkisi ile, biyofilm tabakası teşekkülü ve mikrobiyal adezyonu engelleme yetenekleri yoğun bir şekilde araştırılmıştır (1, 2, 3). Ancak bu çalışmaların tümü, bir hafta, bir ay, 3 ay, 6 ay ya da bir yıllık dezenfeksiyon işlemini, çalışmanın tamamlanması için hızlandıran, belli bir daldırma siklüsü prosedürü içermektedir. Gerçek zamanlı kullanımı simüle ettiği söylenen daldırma prosedürleri ile çalışma, çok daha kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir. Bu nedenle literatürde, gerçek zamanlı kimyasal dezenfektan uygulamasının etkileri konusunda herhangi bir veri bulunmamaktadır.