Proje No KÜN.2021-BAGP-005
Projenin Adı Çiğneme Kuvvetinin Renk Değiştiren Sakız ile Ölçümü ve Sarkopeni Tanısında Kullanımının Araştırılmas
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Pişkin
Araştırmacılar
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Diş Hekimliği Fakültesi
Süresi (Ay)

İlk kez Irwin Rosenberg tarafından 1980’li yılların başında kullanılan sarkopeni terimi, iskelet kas kitlesi ve gücünün ilerleyici kaybı olarak tanımlanmaktadır. Proje kapsamında sarkopeniyi, renk değiştiren sakız kullanarak ölçülecek, elde edilen değerler geleneksel ölçüm yöntemleriyle karşılaştırılacak ve çiğnemeyle renk değiştiren sakızların sarkopeni tanısında etkinliğini araştırılacaktır. Projenin özgünlüğü sarkopeni ve çiğneme kası aktivitesi ilişkisinin değerlendirildiği ve tanı konulmasında kullanıldığı herhangi bir çalışmanın bulunmamasından gelmektedir. Proje ile sarkopeni tanısında çok daha yenilikçi ve non-invaziv bir tanı yönteminin geliştirilmiş olacaktır.