Yenilikçi İlaçlar Girişimi-Boğmaca Aşısı-PERISCOPE Projesi

Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen PERISCOPE Projesi (PERtussIS COrrelates of Protection Europe) kapsamında nazal yolla uygulanacak yeni bir boğmaca aşısının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Boğmaca (pertussis), Bordatella pertussis isimli bir bakterinin sebep olduğu ve damlacık yoluyla bulaşan akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, solunum yolu epitelinin iltihaplanmasını takiben öksürük, kusma, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde özellikle küçük çocuklarda ölüme sebebiyet verebilir.

PERISCOPE Projesi kapsamında geliştirilen model ve hücre bankası ile, boğmacaya karşı nazal yolla kullanılacak yeni bir aşı adayı geliştirilmiştir. Faz 3 klinik araştırmalara geçilmiş olan bu aşı adayının mevcut aşılara göre enfeksiyonun önlenmesinde daha etkili olacağı düşünülmekte ve aşının 2026 yılında piyasaya sunulması hedeflenmektedir.

Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.