Proje No KÜN.2020-BAGP-002
Projenin Adı İnsansız Hava Aracından Bağımsız Otonom Kontrollü Hafif Paraşüt Kurtarma Sistemi Projesi
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Benveniste
Araştırmacılar Öğr. Gör. Emre Kırteke, Öğr. Gör. Emin Tugay Kekeç, Öğr. Gör. Mustafa Samet Gençağ
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

İnsansız Hava Araçları (İHA), uzaktan kumanda veya otonom biçimde uçabilen içerisinde bir operatöre ihtiyaç duymayan hava araçlarıdır. Otonom kontrol ile uçuş yapabilen İHA'lar son yıllarda farklı sivil iş kollarında yaygın bir kullanım sahasına ulaşmıştır. Bu sivil kullanım sahalarından başlıca olanları haritacılık, kargo taşımacılığı, kaçak yapı denetimi, reklam çekimleri ve yüksek gerilim hat kontrolü gibi alanlardır. İHA'lar özellikle yerleşim alanları ve kritik bölgelerde gerçekleştirilen uçuşlar boyunca planlı biçimde uçuş yapmak zorundadır. Ancak bütün uçuşlar plan dahilinde gerçekleşmemekte ve bazı hallerde İHA'lar kaza kırım yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda yaşanan kaza kırımın azaltılması ve İHA'nın kontrolsüz düşüşünü önlemek için paraşüt sistemleri geliştirilmiştir. Geliştirilen bu sistemlerin İHA kayıplarının önüne geçtiği ve insanların zarar görmesini önlediği bilinmektedir. Ancak tasarlanan ve uygulanan paraşüt sistemleri İHA'nın mevcut enerji ve otopilot sistemlerinden aldığı güç ve komut ile kontrol edilmektedir. Bu nedenle İHA'nın otopilot sisteminde yaşanan arızalar veya bataryada yaşanan yetersiz voltaj gibi durumlarda paraşüt sistemlerinin işlevini kaybettiği gözlemlenmiştir.
Bu çalışmada İHA'dan bağımsız olarak çalışabilen ve ani irtifa değişimlerine duyarlı, otonom karar mekanizmasına sahip bir paraşüt kurtarma sistem tasarım ve üretimi planlanmıştır. Ayrıca mevcut sistemlerden daha hafif ve pek çok İHA gövdesine uygun bir sistem tasarımı düşünülmektedir. Böylece İHA üzerinde yaşanan her türlü problem durumunda düşüşü önleyebilecek otonom bir sistem oluşturulacaktır. Üretimi planlanan sistem için hafif kumaş ve ip teknolojisinin getireceği ağırlık kazancı ile İHA faydalı yük boyutunun arttırılması da hedeflenmiştir.