Hemodiyaliz ve Yoğun Bakım Ünitesi Hastalarında ve Hastane Personelinde Nazal MRSA Taşıyıcılığının Araştırılması

Proje No KÜN.2019-BAGP-003
Projenin Adı

Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Yalap
Araştırmacılar Dr. Öğr. Üyesi Pelin Özmen, Öğr. Gör. Tuğba Topaloğlu, Uzm. Dr. Mehmet Polat
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Sağlık Bilimleri Yüksekokulu

Metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mortalitesi yüksek hastane kökenli enfeksiyonlara yol açan bir bakteridir. MRSA enfeksiyonlarının kaynağı sıklıkla hastanede, bakımevleri ve diyaliz merkezleri gibi sağlık kuruluşlarında bulunan MRSA enfekte hastalar ve MRSA taşıyıcısı sağlık çalışanlarıdır. MRSA oranları ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye ve hatta kurumlar arasında büyük farklılıklar göstermektedir.

MRSA, insanda en sık burun mukozasında bulunan önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün bir enfeksinyondur. Ülkemizde S. aureus ve MRSA taramaları genellikle sağlık personeline uygulanmıştır ve hastaya dayalı az sayıda araştırma vardır.

Bu çalışmanın amacı, Nevşehir Devlet Hastanesi Hemodiyaliz ve Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastalarda ve onlara hizmet veren personelde nazal MRSA taşıyıcılığının araştırılması ve personelde hasta güvenliğini tehdit edebilecek davranışların bu taşıyıcılığa kaynak oluşturup oluşturmadığını belirlenmesidir.

Planlanan çalışmada 120 Hasta ve 80 sağlık çalışanından alınan burun sürüntü örneklerinden elde edilecek S.aureus kültür sonuçları ile MRSA gen ekspresyon profili karşılaştırılacaktır. Kültürde üretilen Stafilakoklardan MRSA geni tespit edilenler metisiline dirençli olarak kabul edilecektir. Elde edilen sonuçlar yorumlanarak, taşıyıcılığa neden olan izolatların ve davranışların belirlenmesi ön görülmektedir. Böylelikle antibiyotiklerle öldürülemeyen ve hastanelerde sık rastlanan MRSA enfeksiyonlarının tanısı ve önlenmesinde daha etkin yöntemlerin geliştirilebileceğini düşünülmektedir.