Hastane Menülerinin İyileştirilmesi ve Yemek İsrafının Azaltılması

Proje No KÜN.2019-BAGP-005
Projenin Adı Hastane Menülerinin İyileştirilmesi ve Yemek İsrafının Azaltılması
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Vesile Şenol
Araştırmacılar Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Yalap, Arş. Gör. Hürmet Küçükkatırcı
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Süresi (Ay) 12
Proje Özeti

Toplu beslenme hizmeti; insanların topluca çalıştığı yerlerde veya ihtiyar, hasta ve çocuk gibi kişilerin barındığı yerlerde, insanlara, dışarıya çıkıp yemek yemeyi aratmayacak şekilde yiyecek ve içecek hizmeti sunma sanatıdır.

Bireyin cinsiyetine, yaşına ve fiziksel aktivitesine uygun olacak şekilde yeterli ve dengeli beslenmesi, bedenen, duygusal ve sosyal açıdan gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Tıbbi beslenme tedavisi, onkoloji tedavisinde major rol oynamaktadır. İdeal tıbbi beslenme tedavisi, hastanın tedavi öncesi, sırası ve sonrasında kendini iyi hissetmesi ve iyileşme sürecine katkıda bulunması açısından oldukça önemlidir. Kanser ve kanser ile ilişkili hipogezi, disgezi ve agezi gibi komplikasyonlar nedeniyle, kanser hastalarının yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça güçtür. Bu komplikasyonlara bağlı olarak hasta malnütrisyon riski ile karşılaşmakta, tedavi ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hâle gelmektedir. Dolayısıyla kanser tedavisi boyunca hastanın yeterli ve dengeli beslenmesi tedaviye istenilen yanıtın alınması açısından oldukça önemlidir.

Yemek artıkları, toplu yemek hizmeti veren birçok kuruluşun karşılaştığı en önemli sorunlardan biridir. Besinlerin üretim zinciri boyunca önemli derecede kayba uğradığı ve üretilen besinlerin yaklaşık 1/3’ünün tüketilmeden israf edildiği bilinmektedir. Toplu yemek hizmetinin hizmet verilen gruba uygun olarak gerçekleştirilmemesi, yemek israfının artmasına ve yemek hizmeti sunulan grupta enerji ve besin öğesi alımı yetersizliğine neden olmaktadır.

Bu çalışmada, hastane yemeklerini pediatrik onkoloji hastası bireylerin tüketimine uygun hâle getirerek hastaların yeterli ve dengeli beslenmesine katkıda bulunmak, dolayısıyla yemek atık miktarının (israfını) azaltılması amaçlanmaktadır.




E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız