Genç Bireylerde SARS-COV2 Seroprevalansının Araştırılması Projesi

Projenin Adı Genç Bireylerde SARS-COV2 Seroprevalansının Araştırılması Projesi
Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Yalap
Araştırmacılar Öğr. Gör. Nazife Akman, Öğr. Gör. Zeynep Akidağı
Projenin Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu Birim Sağlık Bilimleri Yüksekokulu

Tüm dünyayı etkisi altına alan SARS-Cov2 virüsü, şu ana dek üç milyona yakın kişiyi enfekte ederken, bu vakaların iki yüz bini hayatını kaybetmiştir . Pandemiden en çok etkilenen grupların 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bireyler olduğu kabul edilse de gençler ve hatta çocuklar arasında da enfeksiyonun oluştuğu ve bireylerin bağışıklık sistemine göre seyrinde belirgin farklılıklar olduğu bilinmektedir. Genç bireylerde SARS-Cov2 enfeksiyonu daha çok asemptomatik taşıyıcılık şeklinde görülmektedir. Bu durum, toplumda sessiz enfeksiyon odakları olan genç bireylerin saptanmasının önemini ortaya koyar. Covid-19 ile enfekte olan bireylerin yarısından fazlasına hastalığın; asemptomatik taşıyıcılar veya pre-semptomatik evrede olan hastalardan bulaştığı bildirilmiştir.

Genç bireylerde seropozitifliğin saptanması, o bölgedeki epidemiyolojik verilere önemli bir katkı sağlayacaktır. Şöyle ki, hastalığı herhangi bir semptom göstermeden geçiren genç yaş grubunda özellikle IgM pozitif bireylerin saptanması, hastalığın bulaştırıcılığının en yüksek olduğu dönemde izolasyon şansı sağlayarak  toplumsal bulaşın engellenmesi sağlanabilir.

Bu çalışmada genç yaş grubunda SARS-Cov2 IgM ve IgG seropozitifliğinin belirlenerek, seropozitif bireylerin, hastalık sürecini ne şekilde geçirdiği, tedbirlere uyum ve korunma yönündeki bilgi düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Virüsün dünya geneline çok hızlı yayılmasının ana nedeni olarak, semptom göstermeyen kişilerin izolasyon kullarına uymamaları gösterilmektedir. Yapılan anket çalışmasıyla da, sessiz taşıyıcılar içinde en önemli grup olan gençlerin, sosyal izolasyon kurallarına yaklaşımları, bilgi düzeyleri ve tutumları hakkında bilgi edinilecek anketle beraber eş zamanlı yapılacak antikor testi ile de taşıyıcılık düzeyi saptanacaktır.