Dondurma Üretiminde Propolisin Kullanımı ve Listeria Monocytogenes Üzerine Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması Projesi

Proje No KÜN.2018-BAGP-002
Projenin Adı Dondurma Üretiminde Propolisin Kullanımı ve Listeria Monocytogenes Üzerine Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması

Proje Yürütücüsü

Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer
Araştırmacılar Dr. Öğr. Üyesi Cem Okan Özer
Proje Türü Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi
Ait Olduğu Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Günümüzde tüketiciler biyoyararlılığı yüksek ve doğal koruyucularla korunan gıdaları tercih etmektedir. Gıda üreticileri de üretimlerini bu doğrultuda gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bu yüzden gastronomi alanında sağlıklı formülasyonların geliştirilmesi ve doğal koruyucuların kullanımına yönelik araştırmalar önem kazanmaktadır. Ayrıca, dondurma gibi doğrudan tüketilen gıdalarda tüketim öncesinde herhangi bir bakteri inhibisyonu olmadığı için herhangi bir bulaşının olmaması ya da önlenmesi gerekmektedir. Özellikle servis personeli ve araç-gereçlerinin hijyenine dikkat edilmemesi sonucunda çapraz bulaşmalarla dondurma mikroflorasını katılan ve gıda zehirlenmesine sebep olan soğuğa dayanıklı, Listeria monocytogenes insan sağlığı için risk oluşturmaktadır. Teklif edilen projede dondurmaya propolis ilavesi ile ideal formülasyon geliştirilip, propolisin dondurmaya kontamine (bulaşan) olan Listeria monocytogenes üzerine inhibisyon etkisi araştırılacaktır. Az bilinen arı ürünlerinden birisi olan propolis, kimyasal kompozisyonu, bileşenlerinin antimikrobiyal, antioksidan, antikanserojen vb. biyolojik aktivitelere sahip olması nedeniyle son yıllarda önemli bir doğal bileşen haline gelmiştir. Ancak propolisin tek başına tüketimi pek tercih edilmemektedir. Propolis içeren gıdaların geliştirilmesiyle, tüketimi kolaylaştırılarak biyoyararlılığından daha fazla faydalanılacağı düşünülmektedir. Üretimde propolisin, kontaminasyonu önlememesi ihtimaline karşılık doğal bir gıda koruyucusu nisin ile beraber kullanıldığı bir grupta oluşturulacaktır. Böylece yeni formülasyonun oluşturulmasında hedef bakteriye karşı nisin ve propolisin sinerjist etkisi de incelene bilinecektir.